Profesjonalna odzież w pracy kucharza
W obecnych czasach, nie ma dziedziny jakiej nie dotyczyłoby stosowanie się do warunków oraz reguł bezpieczeństwa higieny pracy, natomiast jeśli chodzi o gastronomię nikogo zapewne nie zaskoczy iż gastronomia, jest to jedna spośród szczególnie trudnych oraz bezwzględnie przestrzegana branża w skali całego przemysłu. Dzieje się tak z tego powodu, iż każdy, choćby najdrobniejszy element odchodzący od przestrzegania reguł może może mieć poważne w skutkach konsekwencje dla samych pracowników natomiast też dla klientów. Jedną spośród ważnych zasad bhp dotyczących pracy w gastronomii jest używanie odzieży roboczej gastronomicznej odpowiadającej wszelkim zasadom oraz przepisom.
Najistotniejsze cechy odzieży gastronomicznej
Ubrania, które zakładają na siebie kucharze powinny być przede wszystkim odzieżą wytrzymałą na tłuste oraz trudne plamy, jakie ze względu na styl pracy w kuchni powinny być realne do natychmiastowego umycia. Z tego również względu odzież gastronomiczna ma zazwyczaj na zewnątrz powłokę plamoodporną, dzięki której tłuszcz oraz zanieczyszczenia nie wchodzą dobrze w strukturę produktu. Co więcej, odzież owa jest zazwyczaj odcienia białego czy czarnego, dzięki czemu wygląda bardzo starannie oraz czysto w środowisku, jakie bez powątpiewania oczywiście tego typu higieny potrzebuje.
Odzież gastronomiczna oraz jej elementy
Właściwość owej dziedzinie sprawia, iż osoby pracujące wprost na kuchni zmuszone są poniekąd na noszenie specjalnego stroju od stóp po głowę. Każdy spośród zakładanych elementów ma oczywiście własne uzasadnienie. Zwracająca na siebie uwagę czapka ma za zadanie wydzielić z oczywistych względów włosy. Kolejnym, bardzo ważnym składnikiem odzieży widzianej na kuchni są spodnie kucharskie. Są one podstawową ochroną dla nóg kucharza przed gorącą wodą i pryskającym, gorącym tłuszczem. Powinny być zrobione z solidnych produktów, by nie niszczyły się pod ich wpływem. Muszą być też proste w praniu, natomiast przede wszystkim nie mogą utrudniać ruchów, szczególnie iż praca kucharza to często konieczność biegania pomiędzy różnymi miejscami, przy jakich przygotowywane są części posiłków. Niezwykle istotna jest też barwa odzieży. Atrakcyjnym wyjściem jest wybranie różnej kolorystyki odzieży gastronomicznej damskiej oraz męskiej, jaka pozwala odciąć się od uniformizacji stroju. Styl oraz wygląd miejsca powinny mieć znaczący wpływ na dobór odcienia stroju kucharskiego. Nietypowy odcień nadaje nowego ducha każdej kuchni.
Na co zwrócić uwagę przy doborze odzieży gastronomicznej?
Przed zakupem odzieży gastronomicznej w pierwszej kolejności najlepiej wyrazić niebezpieczeństwa i oszacować zagrożenie zawodowe powiązane z określonym stanowiskiem. Pomoże to wybrać właściwe ubrania kucharskie czy kelnerskie dobrane do rodzaju pracy. Należałoby zobaczyć wcześniej, czy odzież ochronna efektywnie zabezpiecza przed niebezpieczeństwami czy zmniejsza zagrożenie ich wystąpienia. Także winna odpowiadać warunkom miejsca pracy, takimi jak temperatura i wilgoć powietrza. Poszczególne elementy garderoby są wodoodporne.