Funkcjonalność urządzeń chłodniczych w gastronomii

Urządzenia chłodnicze są szeroko stosowane w gastronomii ze względu na ich wysoką funkcjonalność. Pozwalają zarówno magazynować, jak i wspierać w odpowiednim przygotowaniu produktów dla klientów. Wiele urządzeń chłodniczych oprócz wspomnianych funkcji może pełnić rolę ekspedycyjną (stosowane jako wyposażenie sal czy zakładów gastronomicznych).

Obecnie na polskim rynku można znaleźć cały szereg instalacji i urządzeń chłodniczych dostosowanych do różnorodnych potrzeb klientów z branży gastronomicznej.

Kluczowe funkcjonalności urządzeń chłodniczych dla gastronomii

Najbardziej rozpowszechnione urządzenia chłodnicze można podzielić na bazie kryterium funkcjonalności:

  • Szafy chłodnicze i mroźnicze: bardzo uniwersalne rozwiązania zarówno do magazynowania, jak i ekspozycji różnego rodzaju produktów spożywczych. Standardowo szafa chłodnicza dostosowana jest do pracy w określonym przedziale temperatur, wyposażona jest w półki o różnych wymiarach oraz przystosowana jest do pojemników GN. W najbardziej funkcjonalnych szafach można dostosować układ półek do gabarytów danych pojemników czy produktów.
  • Stoły chłodnicze: jest to bardzo funkcjonalne połączenie lodówki lub szafy chłodniczej ze zwykłym stołem, przystosowane do efektywnego przygotowywania dań w lokalach gastronomicznych (restauracje, jadłodajnie i wiele innych). Stół chłodniczy zazwyczaj wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, gwarantującej możliwość intensywnej eksploatacji w różnych warunkach. Stoły pełnią także rolę magazynu podręcznego do krótkotrwałego utrzymywania dań czy produktów w odpowiednich warunkach temperaturowych (np. przed serwowaniem gościom danego obiektu).
  • Regały chłodnicze: Rozwiązania będące alternatywą dla klasycznych magazynowych szaf chłodniczych czy mroźniczych. Regał chłodniczy pozwala na wygodny i szybki dostęp do produktów przetwarzanych w lokalach gastronomicznych.
  • Witryny i lady chłodnicze: przede wszystkim stosowane w sklepach do ekspozycji różnego rodzaju towarów spożywczych w optymalnej dla nich temperaturze. Witryna chłodnicza pozwala utrzymać w dobrych warunkach różne kategorie produktów w opakowaniach. Lada chłodnicza jest alternatywnym rozwiązaniem, pozwalającym prezentować w odpowiedniej temperaturze nabiał, mięsa czy ryby. Tego rodzaju nowoczesne chłodziarki są często dobrym atutem marketingowym dla przedsiębiorstw prowadzących działalność handlową (zarówno dla małych sprzedawców, jak też dużych sklepów wielkopowierzchniowych).