Co warto zobaczyć w Indiach?

Od lat zachwycają swoją kulturą i zabytkami. Imponującą historią i tradycjami. O jakim kraju mowa? To oczywiście Indie. Co zobaczyć w tym kraju i z czym wiążę się wyprawa do Indii?

Tadż Mahal i Pałac wiatrów

Tadż Mahal znajduje się w centrum Jaipur. Jego osobliwością jest architektura i wygląd zewnętrzny konstrukcji. Budynek ma pięć kondygnacji z wieloma oknami i niszami.

Miejsce to nie służyło nigdy do stałego zamieszkania. Wiele elementów architektonicznych zbudowano tu bardziej dla piękna. Jest duża liczba łuków, kolumn, korytarzy. Budynek został zbudowany dla żon władców indyjskich. Kiedy święta odbywały się na ulicach Jaipuru, kobiety mogły oglądać je z okien, pozostając jednak niewidoczne dla osób postronnych. Nazwa – Pałac Wiatrów budynek zdobył dzięki unikalnemu systemowi wentylacji. Okna i otwory w budynku zapewniają chłód i lekką bryzę nawet w najgorętszy dzień. Cały budynek ma około tysiąca okien. Na każdym piętrze okna rozmieszczone są w kilku rzędach, co nadaje pałacowi ażurowy wygląd. Wewnątrz pałacu nie ma schodów. Wszystkie przejścia na podłogach to łagodne podjazdy. Konstrukcja wykonana jest z różowego piaskowca. Wielu uważa, że architekci próbowali zrobić Tadż Mahal w kształcie korony boga Kryszny. Dotarcie do pałacu jest bardzo łatwe, ponieważ znajduje się on w samym sercu miasta Jaipur.

Poznaj naturę i kulturę Indii

Naturalne piękno Indii nie ma sobie równych. Możesz podróżować po zielonych wzgórzach i ośnieżonych szczytach górskich, niekończących się złotych plażach, szafirowych i szmaragdowych jeziorach. Tutaj możesz doświadczyć całej wspaniałości natury, której piękno zapiera dech w piersiach. Jednocześnie każdy region jest inny, co podkreśla atrakcyjność tych miejsc. Indie to zimne pustynie Leh czy tajemnicze zalane słońcem wydmy Radżastanu, które przenoszą nas w czasy starożytnych królów. Cały kontynent to oda do różnorodności, ośnieżone Himalaje na północy, niekończące się pustynie Radżastanu, gęste lasy Madhya Pradesh, ciche rozlewiska Kerali, a także nieskazitelne wody wysp Andaman i Nicobar. Indie są dumne ze swojej przyrody, dlatego istnieje wiele parków narodowych, rezerwatów dzikiej przyrody, rezerwatów tygrysów i rezerwatów biosfery, gdzie mieszka duża liczba różnych przedstawicieli flory i fauny.  

Kuchnia indyjska

Lokalna kuchnia jest tak różnorodna, że podczas jednej wizyty w Indiach z trudem da się skosztować przynajmniej jednej dziesiątej potraw narodowych. Każdy stan ma ogromny wybór dań, które można skosztować tylko tam. Tylko na pierwszy rzut oka może się wydawać, że dania indyjskie smakują tak samo.

W kraju zachowały się narodowe cechy i tradycje kuchni indyjskiej – dają pierwszeństwo warzywom, ogromnej różnorodności przypraw, a jednocześnie w menu nie znajdziecie wołowiny. Wegetarianin z pewnością poczuje się w Indiach jak w gastronomicznym raju. Około 40% mieszkańców spożywa wyłącznie żywność pochodzenia roślinnego.

W przeszłości różne przepisy wprowadzają do kuchni indyjskiej Mongołowie i muzułmanie. Ponadto poglądy religijne mieszkańców wpłynęły na specyfikę narodowych potraw kuchni indyjskiej – ponad 80% miejscowej ludności wyznaje hinduizm, który wyklucza wszelką przemoc. Istotą religii jest to, że każda żywa istota jest duchowa i zawiera boską cząstkę. Dlatego większość ludzi w Indiach to wegetarianie, ale jednocześnie indyjskie potrawy narodowe mają bogaty, jasny smak.

Podstawą jest ryż, fasola, warzywa. W lokalnej kuchni pojawiła się ogromna różnorodność przysmaków ze zbóż, warzyw i roślin strączkowych. Najbardziej znanym jest sabji – gulasz warzywny z soczewicą, doprawiony różnymi przyprawami. Je się go z ryżem, ciastami chlebowymi. W Indiach zwyczajowo używa się długoziarnistego ryżu basmati. Jeśli chodzi o rośliny strączkowe, w samym kraju występuje ponad sto odmian grochu, popularne są również ciecierzyca, soczewica, fasola mung i dal.

Ziołom i przyprawom trzeba będzie poświęcić osobny tom w encyklopedii tradycyjnej kuchni indyjskiej. Najbardziej popularne jest curry, to nie tylko przyprawa, ale także nazwa jasno pomarańczowego dania indyjskiego. To właśnie ta przyprawa nadaje jej gęsty aromat i niepowtarzalny smak.

W curry miesza się wiele przypraw. Wiadomo na pewno, że w składzie znajdziemy: cayenne, pieprz czerwony i czarny, kardamon, imbir, kolendrę, paprykę, goździki, kminek, gałkę muszkatołową. Chociaż skład curry może się różnić, kurkuma jest w nim zawsze obecna. Warto zauważyć, że rodziny w Indiach mają osobistą recepturę na przyrządzanie curry, która jest starannie przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Pieczenie chleba w takiej formie, w jakiej jest wypiekane w Europie, nie jest w Indiach praktykowane. Podaje się płaskie ciasta lub cienki chleb pita. Tradycyjne indyjskie danie zwane chapatis, towarzyszy każdemu posiłkowi.